wielomiany
xyz: wielomiany
dla jakich wartości parametru m równanie x4+(m−3)x2+m2=0 ma cztery różne rozwiązania?
jakie dać założenia?
t=x2
t>0
Δ>0 jakieś jeszcze?
12 sty 18:53
xyz: bardzo proszę o pomoc
12 sty 19:47
krystek : Δ>0
t1*t2>0
t1+t2>0 ponieważ muszą być dwa dodatnie −aby z nich utworzyć cztery
12 sty 19:49
ICSP: t1 oraz t2 muszą być większe od 0 .
12 sty 19:49
xyz: ok, rozumiem.
mam problem z jeszcze jednym zadaniem, mianowicie:
dla jakich wartości parametru a pierwiastki x1, x2, x3 równania x3−9x2+(a−5)x−15=0
spełniają warunki x2= x1+ r i x3= x1− r Wyznacz rozwiązania tego równania.
nie braliśmy jeszcze ciagów tylko wzory Viete'a
doszłam do tego:
x2=x1+r
x3=x2+r ⇔ x3=x1+2r
x1+x2+x3=9
x1+x1+r+x1+2r=9
3(x1+r)=9
x1+r=3 ⇒ x2=3
12 sty 20:00
xyz:
12 sty 20:12
krystek : a na jakiej podstawie suma jest =9?
12 sty 20:15
xyz: −ba=9
12 sty 20:24
xyz: już nie potrzebuję pomocy. chyba wiem jak to zrobić
12 sty 20:28