Proporcjonalność odwrotna!
Galaretka99: | | 1 | |
Samolot lecąc ze średnią prędkością 600km/h przebył trasę w czasie 2 |
| h. |
| | 3 | |
Jak długo trwałby przelot na tej trasie przy średniej prędkości 500km/h?
12 sty 18:41
BLAZEJ_505: całe zadanie opiera się na wzorze na prędkość średnią V=sctc gdzie sc to całkowita droga
przebyta przez ciało,a tc− całkowity czas.
s=V*t
s=600*2,5=1 500 km
t=sv
t=1500500=3 h
12 sty 18:45
Galaretka99: Ale to jest matematyka, a nie fizyka

I ma to być proporcjonalność odwrotna...
12 sty 18:47
ejendi:
s=v1*t1
s=1400
t2=
12 sty 18:54