matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy w zadaniu
elena:
prosze o pomoc w takim przykładzie próbuje
2x
2
+6x
x
2
+6x+9
2x
2
+6x
x
2
−4
:
=
*
=
x
2
+4x+4
x
2
−4
x
2
+4+4
x
2
+6x+9
(x +2)
2(x−2)
=
(x+3)+?
12 sty 18:35
Rivek:
porozkładaj wszystko na czynniki i poskracaj. Powinno wyjść:
2x(x−2)
(x+2)(x+3)
12 sty 19:33