Tożsamość
Marcin: Siema, da rade ktoś mi zrobić?

tg
2 − sin
2 = tg
2 * sin
2
to trzeba sprawdzić tożsamość
12 sty 18:31
Marcin: Prosze pomóżcie..
12 sty 18:37
mar: co jeśli usuniesz stronami tg2 ?
−sin2 = sin2
coś chyba nie tak ?
12 sty 18:55
Tragos: broooń boże, nie wolno dzielić przez tg2x (gubisz jeden przypadek, gdy tg2x = 0)
12 sty 18:57
Ola:): nie mozesz usuwać tak.... to ma byc tożsamośc..... więc wychodzisz od lewej badź prawej str i
liczysz tak aby wyszło po stronie przeciwnej....
ten przykład nie ma błędów? ja nie potrafie tego rozkminic
12 sty 18:57
Krzysiek: przecież kilka postów niżej jest ten sam przykład
wystarczy zamienić tg na sin/cos i wyciągnąć sin2 przed nawias
12 sty 19:01
Tragos: | | sin2x | | sin2x | | sin2xcos2x | |
L = tg2x − sin2x = |
| − sin2x = |
| − |
| = |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
| | sin2x − sin2xcos2x | | sin2x(1 − cos2x) | |
|
| = |
| = tg2x(1−cos2x) = tg2x * |
| | cos2x | | cos2x | |
sin
2x = P
ckd
12 sty 19:01
Marcin: dobrze zapisany jest, w kalkulatorze wychodzi ze to sie równa
nie wiem jak to zrobić
12 sty 19:01