CIĄGI !
adsonsn: Zbadaj czy ciąg jest monotoniczny:
an= −3n + √2
12 sty 18:24
Tragos: an+1 − an = ?
12 sty 18:39
adsonsn: to wiem i co dalej?
nie umiem obliczyć tego :
−3n+1 +√2 − ( −3n + √2)
12 sty 18:47
Ola:): wychodzi 1 bo 3 n sie redukuje pierwiatek z 2 też
12 sty 18:49
Ola:): a jezeli an+1−an>0 to ciag jest rosnacy
12 sty 18:51
Tragos: an+1 = −3(n+1) + √2 = −3n −3 + √2
an =−3n + √2
an+1 − an = −3 n − 3 + √2 − (−3n + √2) = −3n − 3 + √2 + 3n − √2 = −3 < 0
zatem ciąg jest malejący
12 sty 18:52