prosze o pomoc : w trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono wysokość CD z wierzchołka kąta prostego , równą
6 cm . Oblicz pole i obwód tego trójkąta , jeżeli jeden z jego kątów ostrych wynosi 60
stopni
26 mar 19:18
Invisible: Dla ułatwienia oznaczenia:
|AC| = b
|AB| = c
|BC| = c
Wysokośc trójkata dzieli go na dwa trójkąty prostokątne: jeden z podanym kątem 60 stopni
a drugi (z sumy kątów w trójkącie) z kątem 30 stopni.
Potem odpowiednio:
sin 60 = hb
i sin 30 = ha
Z tego wyliczas b i c bo h jest dane a później z twierdzenia Pitagorasa:
a2 + b2 = c2
Mając wszystkie boki liczysz obwód a pole to P = 12 b * a
26 mar 19:48