pomożcie
Tosia 9898: Miesięczne wynagrodzenie netto 10 pracowników wrocławskiego oddziału pewnej firmy były
następujące: 7 pracowników otrzymywało po 1000 zł, księgowa 2000 zł, kierownik oddziału 5000
zł, a właściciel firmy 50000 zł.
a) Oblicz wartość średnią i medianę miesięcznego wynagrodzenia pracowników.
b) Który z obliczonych parametrów najlepiej opisuje badaną zbiorowość?
c) Ilu pracowników zarabia poniżej średniej?
Właściciel firmy podwyższył tylko swoje wynagrodzenie do 70000 zł, jak to wpłynie na wartość
obliczonych parametrów położenia?
12 sty 17:51
BLAZEJ_505: a) średnia=7*1000+2000+5000+5000010=6 400 zł
mediana 1000, 1000, 1000, 1000, 1000, 1000, 1000, 2000, 5000, 50000
mediana=1000+10002=1000
b) Badana zbiorowość jest lepiej pokazana za pomocą mediany
c) 9 pracowników
dla 70000 pensji właściciela
średnia=7*1000+2000+5000+7000010=7140 zł
mediana jest taka sama= 1000 zł
b) tak samo
c) tak samo
Ps. Ale chciwy ten właściciel
12 sty 19:53