rownanie trygonometryczne
andzej: JAk to rozpisac?
cos2x−sin2x=0
zeby wynik z tego co wyjdzie był pi/8 + kpi/2
12 sty 17:44
andzej: nikt nie potrafii?
12 sty 18:05
Ola:): cos2x=2cos2x−1
sin 2x=2sinxcosx
12 sty 18:20
Ola:): skorzystaj z tego
12 sty 18:20
kylo1303: Mam taka koncepcje (nie gwarantuje ze jest dobra):
cos2x−sin2x=0 /* (cos2x+sin2x)
cos
22x−sin
22x=0
cos4x=0
| | π | | π | |
4x= |
| +2kπ v 4x=− |
| +2kπ
|
| | 2 | | 2 | |
| | π | | kπ | | π | | kπ | |
x= |
| + |
| v x=− |
| + |
|
|
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
12 sty 18:22
kylo1303: Dodam ze to bylo robione pod wynik. Mozna probowac rozpisywac, ja tak tylko w glowie sobie
"rozpisalem" to tam nic ladnego chyba nie wyjdzie ale moge sie mylic. Najpierw sprobuj
sposobem Oli
12 sty 18:23