rozkład na ułamki proste
kasia: Rozkład na ułamki proste
może ktoś zrobić ten przykład i go wyjaśnić, bo nie rozumiem za bardzo tych metod
12 sty 17:36
Anna: rozloz mianownik na czynniki jak juz to zrobisz to napisz
12 sty 17:56
12 sty 18:04
Anna: | 3x2+8 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x+2)2 | | x | | x+2 | | (x+2)2 | |
teraz prawa strone sprowadz do wspolnego mianownika
12 sty 18:18
kasia: | A(x+2)2 + B(x+2)x + Cx | |
| = |
| x(x + 2)2 | |
12 sty 18:24
Anna: to teraz licz w tym liczniku aby te nawiasy poznikaly np. B(x+2)x = Bx2 + 2Bx
12 sty 18:31
kasia: | Ax2+4Ax+4A+Bx2+2Bx+Cx | |
| |
| x(x+2)2 | |
12 sty 18:33
Anna: 3x2 + 8 = Ax2 + 4Ax + 4A + Bx2 + 2Bx + Cx
wiec
3 = A + B
0 = 4A + 2B + C
8 = 4A
wyliczasz A, B i C i podstawiasz do tych ulamkow co byly wczesniej
12 sty 18:37
kasia: | | 3x2+8 | | 3x2+8 | |
A gdybym wcześniej zamiast |
| napisała |
| to |
| | x(x+2)2 | | x(x2+4x+4) | |
| | A | | Bx+C | |
|
| + |
| wyglądało by tak? |
| | x | | x2+4x+4 | |
12 sty 18:46
Karola: Wyrażenie Bx+ C stosuje się dla wyrażeń nieliniowych, retorycznie możesz już bardziej rozłożyć.
Więc w tym przypadku powinno się rozłożyć tak jak to zrobiłeś za pierwszym razem
6 wrz 11:03
luka: a jak można rozwiązać ten przykład 1/[s3(s2+s+1)]
14 wrz 12:45
Bogdan:
Wyznaczając współczynniki A, B, C można uniknąć układu równań i uprościć obliczenia.
| 3x2 + 8 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| /*x(x + 2)2 |
| x(x + 2)2 | | x | | x + 2 | | (x + 2)2 | |
3x
2 + 8 = A(x + 2)
2 + Bx(x + 2) + Cx
dla x = −2: 20 = −2C ⇒ C = −10
dla x = 0: 8 = 4A ⇒ A = 2
dla x = −1: 11 = A − B − C ⇒ 11 = 2 − B + 10 ⇒ B = 1
14 wrz 13:39
rupert: Ja robie podobnie jak Bogdan.
Rozwiązanie dla A:
x=0
Rozwiązanie dla C:
x=−2
| 3*(−2)2+8 | | 20 | |
| = |
| = −10 |
| −2 | | −2 | |
Rozwiązanie dla B:
x=−1 (wstawiam −1, bo najwygodniej, choć można też zastosować x=1 i też wyjdzie, ale pojawią
się ułamki)
| 3*(−1)2+8 | | 2 | | B | | −10 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| −1(−1+2)2 | | −1 | | −1+2 | | (−1+2)2 | |
−11=−2+B−10
B=1
14 wrz 13:59
Nas: Witam a mógł bym wiedzieć skąd te liczby przy bo np rozumiem że −2 da nam zero ale skąd 0 i
−1?
17 wrz 21:23
eda: (x2−1)2 help
12 cze 21:59
zadanie: Możecie wytłumaczyć mi rozkład tego mianownika na czynniki z przykładu Kasi?
20 kwi 15:12