gAnja: Napisz wykresy i opisz własności funkcji:a) y=-x+3
, b) 1/3 x +2 ; - / to kreska ułamkowa. Proszę o pomoc.
29 kwi 19:53
Agatusia: a)
dziedzina : R
przeciwdziedzina : R
miejsce zerowe x = -3
znak funkcji y < 0 <=> x ∈ (-∞, -3)
y > 0 <=> x ∈ (-3, +∞)
onotonicznosc - funkcja rosnaca w calej dziedzinie
funkcja roznowartosciowa
funkcja nieparzysta
przeciecie osi y na wysokosci 3
b)
dziedzina : R
przeciwdziedzina : R
miejsce zerowe y=0 <=> x= -6
znak funkcji
y>0 <=> x ∈ ( -6, +∞)
y <0 <=> x ∈ ( -∞, -6)
funkcja rosnaca
funkcja nieparzysta
funkcja roznowartosciowa
przeciecie osi y na wysokosci2
29 kwi 20:29
gAnja: Bardzo dziękuje za pomoc , ale bardziej w tym zadaniu chodziło o tabelkę ile ma x a ile
y - czyli x(?,?) y(?,?) .
29 kwi 20:43
b.: W a) Agatusia nie zauważyła minusa przed x, powinno być inaczej...
Żadna z tych funkcji nie jest nieparzysta (ani parzysta). Reszta wygląda ok.
Tabelka

np. w a) x=0 --> y=-0+3=3;
x=1 --> y=-1+3=2,
itd.
29 kwi 21:21
aga: hmmm a czemu nie jest nieparzysta? to jak wyglada nieparzysta?
29 kwi 23:14
Roibn: parzysta to symetryczna względem osi Y , a nieparzysta względem punktu (0,0)
1 maj 00:17