funkcje
Gooosia: wyznacz wzór funkcji g której wykres otrzymamy przesuwając wykres funkcji y=2x2+ 3x +1
a) o 2 jednostki w prawo
b) o 1 jednostkę w lewo
kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. proszę o jakieś wskazówki, rozwiązanie chociaż
jednego przykładu. jesli komuś to pomoże podaję wyniki.
a) y=2x2−5x+3
b) y=2x2 +7x+6
12 sty 17:24
krystek : przedstaw w postaci kanonicznej 2x2+3x+1=2(x−p)2+q i potem o ten wektor przesuwasz a)[2,0]
b)[−1,0]
12 sty 17:28
Jolanta: wiesz jak sie przechodzi na postac kanoniczną?
12 sty 17:47
Gooosia: dzięki śliczne

wyliczyłam
12 sty 17:49