Oblicz pochodną
Mietek: Proszę o pomoc, nie potrafię sobie z tym poradzić
[cos(x2+5x)]' =
([cos(3x+1)]2)' =
12 sty 16:47
Krzysiek: a) (cos z)' =−sin z * z'
gdzie z=x2 +5x
12 sty 16:55
Mietek: Dzieki,
1 pytanie: Rozumiem, ze dalej juz nie skroce?
2 pytanie: w b) doszedlem do momentu −6 cos(3x+1)*sin(3x+1). Chcialbym sie dowiedziec w jaki
sposob mozna to jeszcze uproscic.
12 sty 17:07
krystek : 2sinx cosx=sin2x
12 sty 17:09
krystek : 2sinx cosx=sin2x
12 sty 17:10
Mietek: Jeszcze raz dziekuje i prosze jeszcze o odpowiedz, ktory z ostatecznych wynikow b) jest
poprawny:
3sin(6x+2), czy −3sin(6x+2)
12 sty 17:43
krystek : drugi
12 sty 17:46