funkcja
kila: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej której osią symetrii jest prosta x=−1,najmniejsza wartość
wynosi −3 ,a jednym z miejsc zerowych jest −2.
12 sty 16:45
ICSP: xw = −1
yw = −3
A(−2;0)
postać kanoniczna :
f(x) = a(x−xw)2 + yw
podstaw wszystko i oblicz a.
12 sty 16:48
kila: postać kanoniczna będzie wyglądać tak?
f(x)=a(x+1)2−3
12 sty 16:50
ICSP:
12 sty 16:53
kila: a=3 ?
12 sty 16:54
ICSP:
12 sty 16:55
kila: i wzór funkcji f(x)=3x2+6x
tak?
12 sty 16:55
ICSP: no i w czym był tutaj problem?
12 sty 16:57
kila: nie wiedziałam jak się za to zabrać
12 sty 17:02
kila: dzięki za pomoc
12 sty 17:02