rozwiąż równanie x3-2x-1=0 oblicz iloczyn tego równania
klaudi: rozwiąż równanie x3−2x−1=0 oblicz iloczyn tego równania
12 sty 16:22
Krzysiek: jednym z miejsc zerowych to −1
więc wielomian dzieli się przez (x+1)
możesz np Hornerem podzielić i otrzymasz równanie kwadratowe
12 sty 16:28
ICSP: iloczyn równania?
Pierwsze słyszę.
12 sty 16:30
Krzysiek: zapewne chodzi o postać iloczynową
(mam taką nadzieję)
12 sty 16:31
ICSP: albo o iloczyn pierwiastków równania.
12 sty 16:37
ICSP: Krzysiek to ty mi pomagałeś w przestrzeniach wektorowych wczoraj? jeśli tak to będziesz
dziś około 19?
12 sty 16:38
Krzysiek: powinienem być,jednak nie wiem czy będę w stanie rozwiązać zadanie
12 sty 16:39
Eta:
Myślę,że chodzi o iloczyn pierwiastków tego równania
x
3 +x
2−x
2−x−x−1=0
x
2(x+1)−x(x+1)−(x+1)=0
(x+1)(x
2−x−1)=0
| | c | |
x3= −1 i dla x2−x+1=0 Δ>0 ze wzorów Viete'a x1*x2= |
| = −1 |
| | a | |
zatem x
1*x
2*x
3= (−1)*(−1)= 1
12 sty 16:41
ICSP: nie ma problemu

Muszę jeszcze wymyśle i zrobić jakieś 10 zadań to wymyślimy takie jakie damy radę zrobić
12 sty 16:41
ICSP: Eta są wzory Viet'a przecież dla wielomianu trzeciego stopnia
12 sty 16:42
12 sty 16:42
12 sty 16:47
Eta:
A jeżeli już, to tak:
równanie st, trzeciego
ax
3+bx
2+cx+d =0 , dla a≠0
12 sty 16:50
ICSP: a nie −d ?
12 sty 16:53
Eta:
Ojjj , no tak
12 sty 16:59
ICSP: Nie strasz mnie tak

Już myślałem że nic nie umiem...
12 sty 17:01