F. kwadratowa
Danieloo: Zad 1
Rozwiąż równania
√1+x +
√1−x =
√2+x
Wyznaczyłem dziedzinę x∊[−1;1]
Przekształciłem równanie do postaci |1+x| + 2(1−x
2) + |1−x| = |x+2|, wyznaczyłem przedziały i
rozwiązywałem równanie tylko w przedziale zgodnym z dziedziną i niestety wyszło mi inaczej niż
w odp. Wynik z odpowiedzi to x=
2√55. Nie mam pojęcia gdzie mam błąd.
Zad 2
f(x)=
√x4 − 6x3 + 9x2 −3x Co doprowadziłem do postaci x(|x−3|−3)
Rozwiąż f(x)>0
No i mi wyszło x∊(6;+
∞) a w odp jest x∊(−
∞;0)u(6;+
∞), też nie mam pojęcia gdzie mam błąd.
Ktoś pomoże?
12 sty 16:08
Jack:
a) pewnie gdzieś machnąłeś się przy opuszczaniu modułów...
b)
√x4−6x3+9x2−3x=
√x2(x−3)2−3x=|x|(|x−3|)−3x
12 sty 16:16
Danieloo: No już widzę swój błąd w drugim, dzięki, a co do pierwszego to właśnie sprawdzałem kilka razy i
opuszczałem tylko jeden moduł ( x∊[−1;1] ) no i jest źle...
12 sty 16:36
ICSP: a)
Jakie moduły
√1+x +
√1−x =
√2+x
D : x ∊ <−1;1>
obustronnie do kwadratu i mamy :
1 + x + 2
√1−x2 1 − x = 2 + x
2 + 2
√1−x2 = 2 + x
| | 1 | |
√1−x2 = |
| x dochodzi żę x≥ 0 |
| | 2 | |
12 sty 16:36
Danieloo: No bo ja po podniesieniu do kwadratu zrobiłem z tego wartość bezwzględną, ale już teraz widzę,
że skoro miałem taką a nie inną dziedzinę to nie musiałem robić w. bez. i mogłem to zrobić tak
jak Ty

. Dziękuje. Muszę być bardziej uważny...
12 sty 16:40