statystyka, POMOCY
aga: bardzo proszę o pomoc w zadaniu. błagam , nie mam o tym zielonego pojęcia

Analiza regresji prostej
W tabeli poniżej podano infromacje dotyczące zanieczyszczenia srodowiska (Y) oraz wielkości
produkcji globalnej (X).
Rok X Y
1970 2897 , 5 8332
1971 2994 7758
1972 3208 8615
1973 3443 8989
1974 3648 9299
1975 3917 9544
1976 4167 9904
1977 4571 10061
1978 4876 11424
1979 5133 11881
1980 5496 12154
1981 5853 12237
1982 5996 12420
W oparciu o powyższe dane oszacuj klasyczną metodą najmniejszych kwadratów parametry modelu
regresji prostej Y=aX+b.
Podaj interpretację uzyskanych ocen parametrów modelu.
12 sty 15:50
12 sty 16:45
ejendi:
w Excelu:
regresja
Rok X Y
1970 2897,5 8332
1971 2994 7758
1972 3208 8615
1973 3443 8989
1974 3648 9299
1975 3917 9544
1976 4167 9904
1977 4571 10061
1978 4876 11424
1979 5133 11881
1979 5133 11881
1980 5496 12154
1981 5853 12237
1982 5996 12420
Σxiyi Σxi2 (Σxi)2 n
655086503 283300173,3 3761675556 14
a= 41,63816994
Σyi Σxi
144499 61332,5
b= −172091,0041
12 sty 17:09