równanie
Ola:): rozwiazać równanie 24cos2x+1 + 16*24sin2x−3=20
x <0,180>
12 sty 15:44
Ola:): ?
12 sty 18:13
Ola:): jakies pomysły?
12 sty 18:23
Ola:): jakiekolwiek....
12 sty 18:33
Ola:): ?
12 sty 18:41
Ola:): ?
12 sty 18:52
lilo: ?
12 sty 19:13
Ola:): pomocy? to nie moze byc takie trudne na jakie wyglada
12 sty 19:24
Eta:
cos
2x= 1−sin
2x to 4cos
2x+1= 5−4sin
2x
podstaw za 2
4sin2x= t, t>0
t
−1*2
5 +16*t *2
−3= 20 :2
| | 16 | |
|
| +t= 10 ⇒ t2−10t+16=0 ⇒ t= 2 v t= 8 |
| | t | |
2
4sin2x= 2 v 2
4sin2x= 2
3
4sin
2x= 1 v 4sin
2x= 3
teraz dokończ............
12 sty 19:33
Eta:
Uwzględnij ,że x ∊<0,180>
12 sty 19:34