funkcje wykładnicze
luk18: Dla jakich wartości parametru m równanie
4x+(m−2)2x+4=0
ma dwa pierwiastki rzeczywiste?
12 sty 15:43
luk18: Zrobiłem tak: t=2
x i otrzymałem t
2+(m−2)t+4=0
| | b | |
warunki Δ≥0 i t1+t2=− |
| |
| | a | |
obliczyłem deltę, wyszło mi m
2−4m−12, potem Δ
m i otrzymałem m∊(−
∞;−2)u(6;+
∞) no i się
zatrzymałem
12 sty 15:46
luk18: pomocy
12 sty 16:26
Gustlik: Warunki:
1. Δ≥0
2. t1t2>0
3. t1+t2>0
oba pierwiastki t muszą być dodatnie, bo 2x>0.
12 sty 16:27
luk18: czemu oba pierwiastki muszą być dodatnie, nie rozumiem za bardzo...
12 sty 16:43
ICSP: t = 2x
t < 0 np t = −4
−4 = 2x potrafisz to rozwiązać?
12 sty 16:43
luk18: no racja... już rozumiem. ale jakoś nie wiem za bardzo i tak co zrobić, bo np wyszła mi
tożsamość 4>0 dla warunku t1t2>0, a dla t1+t2>0 wychodzi m<2 czyli co teraz? mam wziąć
sumę czy część wspólną tych m wszystkich?
12 sty 16:48
luk18: odpowie ktoś na moje pytanie?
12 sty 18:11