jak rozwiązać całkę...
artur: z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu tej całki
12 sty 15:37
artur: nikt nie pomoże?
12 sty 15:46
Anonimowy:
Ehhh sporo pisania, ale niech będzie
12 sty 15:47
Anonimowy:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | x2 − 5x + 36 | | | |
| | 1 | | 4 | | dx | |
= ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = |
| | | | 119 | | (√1192(x − 52))2 + 1 | |
| | 2 | |
Podstawienie: t = √1192(x − 52) ⇒ dx = |
| dt |
| | √119 | |
| | 8 | |
Wynik |
| arctg(√1192(x − 52)) + C |
| | √119 * 119 | |
12 sty 15:51
artur: dziekuje
12 sty 16:00