12 sty 14:25
Jack:
raczej−(√9−x2)2=−(9−x2)==9+x2. Dziedzina jest określona tak, że wyrażenie 9−x2>0, więc
(√9−x2)2=|9−x2|=9−x2.
12 sty 14:28
koperek: to proszę mi wyjaśnić 4 linijke w zadaniu
12 sty 14:32
Jack:
sprowadzenie do wspólnego mianownika w liczniku dużego ułamka? Który dokładnie moment?
12 sty 14:33
zxc: licznik i mianownik zostały pomnożone przez √9−x2.
−√9−x2*√9−x2=−(9−x2)=−9+x2
12 sty 14:36
Jack:
| | √9−x2 | | √9−x2*√9−x2 | |
−√9−x2=−√9−x2* |
| =− |
| =
|
| | √9−x2 | | √9−x2 | |
| | (√9−x2)2 | | |9−x2| | | 9−x2 | | −9+x2 | |
=− |
| =− |
| =− |
| = |
| |
| | √9−x2 | | √9−x2 | | √9−x2 | | √9−x2 | |
12 sty 14:37
koperek: juz zaczaiłem źle sprowadzałem do wspolnego mianownika −.−
12 sty 14:37
zxc: | | √9−x2 | |
tzn. to wyrażenie −√9−x2 zostało pomnożone przez |
| |
| | √9−x2 | |
12 sty 14:38