wzór rekurencyjny
ola: Ciąg liczb rzeczywistych (an) , n∊N określony jest następującym wzorem rekurencyjnym:
a1= 3 , an+1 = √34+an
Udowodnić, że ciąg (an) jest zbierzny i obliczyć jego granicę.
12 sty 12:58
ola: mozże mi ktoś pomóc?
12 sty 15:39
Anonimowy:
Próbowałaś jakoś określić wzór algebraiczny ?
12 sty 15:40
Anonimowy:
Dobra ze wzorem ciężko, zatem spróbujmy inaczej
12 sty 15:42
Anonimowy:
Ciąg jest rosnący czy malejący ?
12 sty 15:43
Jack:
wzór łatwo wyznaczyć biorąc za limn→∞ an=limn→∞ an+1=g, podstawiając do wzoru i
wyznaczając g.
Żeby dowieść zbieżności może najłatwiej będzie pokazać ograniczoność i monotoniczność... hm?
12 sty 15:43
Anonimowy:
Jack jak najłatwiej zobaczyć ograniczoność, bo wiadomo, że ciąg będzie ograniczony przez
granicę, lecz chodzi mi czy można jakoś zauważyć, że o ! ciąg jest ograniczony przez ...
12 sty 15:45
Jack:
można ją policzyć, a potem wykorzystać przy szacowaniu
12 sty 15:47
ola: nic z tego nie rozmiem...

mozecie mi rozwiazac krok po kroku? bo chce zobaczyc metode, bo
podobnych przykladow mam kilka i niebardzo wiec co, jak i dlaczego..
12 sty 15:48
Jack:
2) część: znajdziemy granicę.
a
n+1=
√3/4+an
lim
n→∞a
n+1 = lim
n→∞√3/4+an
Niech lim
n→∞a
n+1=lim
n→∞ a
n=g
Stąd
g=
√3/4+g /:
2 (lewa strona ujemna, więc moduł będzie niepotrzebny i przy okazji widać, że
granica musi być nieujemna)
g
2−g−3/4=0
g
1=−1/2
g
2=3/2
Zatem naszą granicą będzie 3/2. Teraz pozostaje jej dowieść.
1)...
12 sty 15:51
Jack:
dowieźć jej istnienia, znaczy się.
12 sty 15:53
Anonimowy:
To akurat wiem, że można obliczyć i wykorzystać

Kiedyś byłem z kolegą na konsultacjach i
profesor dał nam przykład, właśnie tego typu i spytał przez co jest ograniczony ten ciąg, i
powiedział, że to widać

A my kompletnie nie widzieliśmy, co prawda powiedziałem, ale w
myślach obliczyłem sobie tą granicę, myślałem że można czasem po wzorze jakoś wywnioskować
12 sty 15:54
Jack:
1a) monotoniczność.
an+1−an=√3/4+an−an.
Zbadamy, czy √3/4+an−an<0. Niewprost.
√3/4+an−an>0
√3/4+an>an / 2 (wobec dodatniej wartości obu stron)
an2−an−3/4<0
(an+1/2)(an−3/2)<0 → dla n>1 dostajemy sprzeczność.
Zatem począwszy od wyrazu n=2 ciąg jest monotoniczny (malejącym, co łatwo sprawdzić).
12 sty 16:03
Jack:
1b) ograniczoność.
Banalnie zauważyć, że a
n+1 ≥0

A więc jest ograniczony od dołu.
Zatem 1a i 1b dają zbieżność ciągu, którego granica wynosi 3/2.
12 sty 16:04
ola: dlaczego 1a) najpierw jest ze √3/4+an−an<o
a w nastepnej linijce jest >0?
12 sty 16:06
Jack:
ponieważ zakładam przeciwny przypadek (dowód niewprost). W zasadzie powinienem zapisać w
dowodzie niewprost "≥0".
12 sty 16:07
Jack:
hmm... coś mi się nie podoba w dowodzie. Faktycznie coś jest z tymi znakami nie tak.
12 sty 16:09
Jack:
Chcę wykazać, że jest malejący. Zakładam niewprost że jest rosnący, czyli że
√3/4+an−a
n≥0.
I dochodzę tym sposobem do sprzeczności − czyli jednak jest dobrze
12 sty 16:10
ola: musze to dobrze wszystko przemyslec, bo narazie to czarna magia...:( w razie czegos dopytam i
sprobuje zrobic reszte przykladow

dzieki wielkie za pomoc
12 sty 16:12
12 sty 16:13