odpowiedzi dla kolegi sympatycznego
Ola:): ODPOWIEDZI DO ZADANEK
1.a) (2x
3−3x
2+5x−1)−2(2x
2−3x+2)+3(6x−1)=2x
3−3x
2+5x−1−4x
2+
6x−4+18x−3=2x
3−7x
2+29x−8
b) 4(2X
3−3X
2+5x−1−2x
2+3x−2)=4(2x
3−5x
2+8x−3)=8x
3−20x
2+32x−12
c)(2x
2−3x+2)(6x−1)=12x
3−2x
2−18x
2+3x+12x−2=12x
3−20x
2+15x−2
2.
W(−2)=3(−8)+4+4−3=−19
3.
a) 3x
2−6=(
√3x−
√6)(
√3x+
√6
b)
c) =(a−b)(x+y)
d) = x(x+a)+y(x+a)=(x+y)(x+a)
4.
a) x=1 lub x=−2 lub x=0 lub
2x−1=0
2x=1
b)x
2(x+1)−(x+1)=0
(x
2−1)(x+1)=0
(x−1)(x+1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
c)x
2(x−7)−3(x−7)=0
(x
2−3)(x−7)=0
(x−
√3)(x+
√3)(x−7)=0
x=
√3 lub x=−
√3 lub x=7
Ola:): zestaw 2(z rysunkiem)
zad1.
y=3,36
zad.2.
x+0.35=21
x=20.65
zad3
trójkąty te sa podobne w skali=2
zad4.
A'B'=16
B'C'=24
C'A'=20
zad5.
| 15*3+10*0,4+4*0,1+9*0,2 | |
| =4,5+4+0,4+1,8=10,7 |
| 0,3+0,4+0,1+0,2 | |
6
uporzadkowujemy liczby a) 2,2,5,6,7,7,7,9,14,16,23,45
dominanta = 7
b) 52,100,100,106,144,178
DOMINANTA 100
zad7.