.
kasiia: a umiecie może fizykę ?
12 sty 11:33
ejendi: umiemy? to się okaże
12 sty 11:56
kasiia: opornik o oporze 10 Ω w czasie 1 sekundy wydziela 250 J energii w procesie cieplnym . Ile
wynosi natężenie prądu płynącego w tym oporniku i napięcie mierzone na jego końcach
12 sty 22:22
kasiia: ?
12 sty 22:23
Trivial:
Praca dW przy przenoszeniu cząstki dq z różnicą potencjałów V wynosi:
dW = dqV /: dt
Czyli
P = IV
Korzystając z prawa Ohma mamy: V = IR, zatem
P = I
2R.
Oraz wiemy, że
Stąd już wszystko policzysz.
12 sty 22:47