matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie
anulka:
u{2x
2
+10x}u{x
2
−25}= u{x
2
+4x}u{x
2
+4}= podaj dziedzine wyrazenia wymiernego a nastepnie uprosc je
12 sty 10:49
Tragos:
2x
2
+ 10x
x
2
− 25
D: x
2
− 25 ≠ 0 (x−5)(x+5) ≠ 0 x ∊ R / {−5, 5}
2x
2
+ 10x
2x(x + 5)
2x
=
=
x
2
− 25
(x − 5)(x + 5)
x − 5
12 sty 10:52