matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Tineczka:
Hej
pomoże ktoś z zadaniami z wielomianów?
x−3
x+4
−
2x−2
2x+2
3
2
/
x−1
x
4x
3
−8x
2
4x+8
*
16x
2
−64
x
2
Z góry dzięki
12 sty 10:06
ejendi:
1) 2x
2
+2x−6x−6−(2x
2
−2x+8x−8)/(4x
2
−4) licznik −4x−6+2x−8x+8=−10x+2
−10x+2
5x−1
wynik:
=−
4x
2
−4
2(x+1)(x−1)
3) 16x
2
−64=(4x+8)(4x−8) 4x
3
−8x
2
=x
2
(4x−8)
x
2
(4x+8)(4x−8)
=1
x
2
(4x+8)(4x−8)
z drugim dasz rady
12 sty 11:52
ejendi:
umiemy? to się okaże
12 sty 11:55