Wyznacz wzór funkcji
aga: Wyznaczyć wzór funkcji:
a) punkt A(0,1) i B(−3,2)
b) współczynnik A jest równy 3/4( to jest ułamek) A(−2,7)
c) współczynnik B jest równy 8 B(1, −10)
26 mar 19:08
Irek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html
26 mar 19:19
Pati: potrafisz to wykonać?
26 mar 19:28
aga: podpunkt a tak ale gorzej z pozostałymi
26 mar 20:41
katie: b) y=ax +b wiemy ze A(x,y) czyli x=−2, y=7
7= −2 * (3/4) +b
7 = −1,5 +b
8,5 =b stad
y= 0.75 x + 8,5
26 mar 20:46
katie: c) b=8 x=1 y =−10
y= ax + b wiec
−10=a +8
−18 =a
y=−18x + 8
26 mar 20:47
aga: Właśnie nie wiedziałam gdzie mam podstawić do wzoru te liczby, ale teraz już wiem.
Dzięki za pomoc
26 mar 21:55