help me!!!!
AsiA: pomocy prosze o pomoc nie bardzo wiem jak to zrobić

Zadania tekstowe
1.Mama i córka mają razem 48 lat. Mama jest 3 razy starsza od córki. Ile lat ma każdy z
nich? 2. Mama, tata i syn mają razem 125 lat. Mama i tata mają po tyle samo lat i są dwa
razy starsi od syna. Ile ma każdy z nich ?
(Rozwiąż podane zadania za pomocą równań.)
26 mar 19:01
Przemek: x − lata mamy
y − lata corki
x+y=48
y=3x
4x=48
x=12
Lata mamy = 36
lata corki = 12
26 mar 19:35
tim: m+c = 48
m = 3s
m=t
m+m+s = 125
m = 2s
26 mar 19:35