Jasper: Oblicz pochodną metodą De'Hospitala
x→0
Wychodzi [
∞−
∞], więc sprowadzam do wspolnego mianownika :
x→0
Liczę De'Hospitalem
i wychodzi mi końcowy wynik
| | −1 | |
lim |
| , a to dąży do[ −∞] |
| | x | |
x→0
Poprawny wynik to podobno 0.
Może to ktoś przeliczyć i sprawdzić ?
11 sty 23:21
ZKS:
Nie podobno bo 0 to poprawny wynik jest.
11 sty 23:35
Jasper: Sprawdziłem obliczenia i wyszło mi, na końcu :
| −sinx | | 0 | |
| =[ |
| =0] = 0 |
| 2cosx−xsinx | | 2 | |
Poprawnie ?
11 sty 23:37
ZKS:
Tak.
11 sty 23:39
Anonimowy: Ok, przy drugim de L'Hospitalu tak wychodzi
11 sty 23:39
Jasper: okej. Jak coś to będę jeszcze pisał, bo zaczynam całki liczyć

.
11 sty 23:40
ZKS:
To pisz.
11 sty 23:42