ln^{3}x
Kasia: obliczyc extremum ln3x . Prosze o pomoc.
11 sty 23:05
M:
18 lut 11:37
Bo_ra:
f(x)=ln
3(x)
f(x)=(ln(x))
3
| | 1 | |
f'(x)= 3ln2(x)* |
| i x≠0 i x>0 |
| | x | |
3ln
2(x)=0
ln
2(x)=0
x=1
18 lut 13:44
mondrala: brak ekstremum
18 lut 13:53
Bo_ra:
A napisz czemu tak?
Mnie także sie to przyda
18 lut 13:56
Janek191:

W x = 1 funkcja ma punkt przegięcia, bo f '' (1) = 0
18 lut 17:04
Bo_ra:
Witam

A czemu nie ma ekstremun ?
Kazali obliczyc właśnie ekstremum ,a nie punkt przegięcia .
Dzięki
18 lut 17:15
Min.Edukacji: Bo caly czas rośnie do ∞
18 lut 18:07
chichi:
"W x = 1 funkcja ma punkt przegięcia, bo f '' (1) = 0"
rzecz jasna, nie jest to poprawny wniosek
18 lut 18:16
Bo_ra:
Dobrze.
18 lut 19:04
Mila:
f(x) funkcja różniczkowalna .
Zerowanie się pochodnej jest warunkiem koniecznym istnienia ekstremum lokalnego dla
funkcji różniczkowalnej, ale nie jest warunkiem wystarczającym.
Przy przejściu przez punkt stacjonarny pochodna musi zmieniać znak wtedy f(x) ma ekstremum.
1) f'(1)=0
2) f'(x)>0 dla x<1 i f'(x) dla x>1. (oczywiście dla x∊Df )
Zatem w x=1 f(x) nie posiada ekstremum.
3) np. f(x)=x3− funkcja różniczkowalna
f'(x)=2x2
f'(0)=0 warunek konieczny
f'(x)>0 dla x<0, f'(x)>0 dla x>0
funkcja nie ma ekstremum w x=0
18 lut 19:18
Bo_ra:
Bardzo dziękuje
Milu za wytłumaczenie
18 lut 19:40
Min.Edukacji: To teraz tego nie uczą na matmie w 3 klasie?
19 lut 10:18