matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz cos kątów nachylenia wektora ...
Summi:
Wyznacz cos kątów nachylenia wektora u= [ −2, 4] do obu osi układu.
11 sty 22:59
Gustlik:
|u
→
|=
√
(−2)
2
+4
2
=
√
4+16
=
√
20
=2
√
5
−2
2
√
5
cosα=
=−
2
√
5
5
4
2
2
√
5
cosβ=
=
=
2
√
5
√
5
5
11 sty 23:33