ciag geometr. i log
Loczek: suma trzech liczb tworzących ciag geometryczny , równa jest pierwiastkowi równania:
log(x−9) +2log√2x−1=2
Jeżeli do drugiej liczby dodamy 2 a pozostałe liczby pozostawimy bez zmian to otrzymamy trzy
wyrazy ciagu arytmetycznego. znajdź te liczby
11 sty 22:26
beti: no to weź się najpierw za równ. log.
11 sty 22:33
Loczek: tak tez zrobiłam....
i otrzymałam log(2x2−19x+9)=2
11 sty 22:39
11 sty 22:40
Loczek: I TERAZ WŁASNIE NIE WIEM CO DALEJ
11 sty 22:40
beti: stosujesz def. log.: 2x2−19x+9 = 102 −− porządkujesz, obliczasz Δ, ...
11 sty 22:43
beti: a wyznaczyłaś/eś dziedzinę tego równania
11 sty 22:46
Loczek: DZIEDZINE POTRAFIE WYZNACZYC...
11 sty 22:50
Wrocław lo: a czy z wielomianami mozna do was?
11 sty 22:51
Loczek: no dobrze ...obliczyłam ta Δ i pierwiastki wyszło x= −7/2 x=13
11 sty 22:51
Loczek: A CO DALEJ ROBIE?
11 sty 22:52
Loczek: KONIEC zadanka..... tak myslę
11 sty 22:55
beti: | | 7 | |
skoro wyznaczyłaś dziedzinę, to powinnaś zauważyć, że x=− |
| nie należy do dziedziny. |
| | 2 | |
Wobec tego jedynym rozw. tego równ. jest x=13.
CZYLI:
suma trzech liczb tworzących c. geom. = 13.
11 sty 22:56