parzystosc
koper: Jak zbadac parzystosc funkcji, prosze o szybką odp nic trudnego...
np f(x)= xsinx
f(x)=−sinx
11 sty 22:07
123: funkcja nie jest parzysta funkcja parzysta gdy f(x)=f(−x)
11 sty 22:14
Jolanta: parzysta jest funkcja y=cosx
x=−2π y=1
x=2π y=1
parzysta jest y=x2
x=−3 y=9 x=−2 y=4
x=3 y=9 x=2 y=2
parzysta jest funkcja,której wykres jest symetryczny wzgledem osi y
12 sty 00:10
ola: f(−x)=(−x)sin(−x)=(−x)(−sinx)=xsinx=f(x) funkcja jest parzysta.
13 sty 00:11
ola: to, że funkcja nie jest parzysta wcale nie znaczy, że jest nieparzysta.
13 sty 00:12
Gustlik: Badanie parzystości KAŻDEJ funkcji:
1. Liczysz f(−x) wstawiając −x za x do wzoru funkcji.
2. Jeżeli wyjdzie −f(x), czyli "stary" wzór ze zmienionym znakiem, to funkcja jest nieparzysta.
3. Jeżeli wyjdzie f(x), czyli "stary" wzór, to funkcja jest parzysta.
4. Jeżeli wyjdzie nowy, inny wzór, czyli zmieni się tylko częśc "starego" wzoru, to funkcja nie
jest parzysta ani nieparzysta.
13 sty 01:57
Gustlik: Przykład funkcji nieparzystej:
f(x)=x3+x
f(−x)=(−x)3+(−x)=−x3−x=−(x3+x), mamy więc "stary" wzór poprzedzony minusem.
Przykład funkcji parzystej:
f(x)=x4−x2
f(−x)=(−x)4−(−x)2=x4−x2, mamy z powrotem "stary" wzór
Przykład funkcji "ani takiej ani takiej":
f(x)=x3+x2
f(−x)=(−x)3+(−x)2=−x3+x2≠f(x) i ≠f(−x), wyszedł nowy, inny wzór, częściowo tylko zmieniony
(znak minus tylko w pierwszym wyrazie, drugi bez zmian), funkcja nie jest ani parzysta ani
nieparzysta.
13 sty 02:02