Koło ratunkowe by sie przydało
carlos: Równanie logarytmiczne: log x−log(x+2)=1
Nierówność logarytmiczna log13(x(x−1))≤0
pierwsze próbuje tak:
jako że log x to jest log10x to:
log10x−log(x+2)=1→→→→→→→ x+2=1/−2
log10x−log−2x=1 x=−1
i dalej nie mogę rozkminić chyba że juz wczesniej błąd popełniłem. A drugie nie wiem jak ugryźć
11 sty 22:01
beti: 1) DZIEDZINA: x>0 i x+2>0 ⇒ x∊(0,+∞)
dalej chyba już wiesz
11 sty 22:04
beti: nierówność:
1) D: x∊(−∞,0)∪(1,+∞)
2) rozw.: log1/3(x(x−1))≤ log1/31
x(x−1)≥1
x2−x−1≥0
i dalej sam
11 sty 22:09
carlos: | | x | |
wielkie dzięki za to drugie już zajarzyłem tylko to ierwsze mnie męczy czemu to |
| =1 |
| | x+2 | |
zrobiło a potem 10
11 sty 22:16
beti: | | x | |
1) korzyst. z własności log.: logx − logy = log |
| |
| | y | |
2) co do 10, to korzyst. z def. log.: log
ab=c ⇔ a
c=b
| | x | |
czyli w tym równ.: |
| = 101 |
| | x+2 | |
11 sty 22:41