ile to?
Pochodne: ile to? (ℯ2x)'
11 sty 21:50
Krzysiek: 2e2x
11 sty 21:51
Pochodne: jesteś pewien?
11 sty 21:52
Łukasz: na 100%
11 sty 21:53
11 sty 21:53
Pochodne: a jest na to jakaś zasada / regula?
11 sty 21:53
Krzysiek: (ef(x) )' =ef(x) * f ' (x)
11 sty 21:54
Pochodne: ok dzięki
11 sty 21:55
Pochodne: i tak nie daję rady zrobić całego zadania
y=e2x(x2−2x+7)
jak to zrobić?
11 sty 22:09
Krzysiek: skorzystać ze wzoru na iloczyn pochodną iloczynu
(f*g)' =f ' *g +f*g '
11 sty 22:17
Obliczyć pochodną: to wiem ale co dalej?
wychodzi:
y'=2e2x(x2−2x+7)+e2x(2x−2)
11 sty 22:20
Krzysiek: możesz jeszcze e2x wyciągnąć przed nawias i nic więcej nie zrobisz
11 sty 22:21
Obliczyć pochodną: i tak to można zostawic?
no to super
11 sty 22:22
Krzysiek: no tak
11 sty 22:23
Obliczyć pochodną: ok dzięki
11 sty 22:23
Obliczyć pochodną: jeszcze mam 2 zadanka do przeliczenia, bewnie bede jeszcze pisał
11 sty 22:23
Obliczyć pochodną: pewnie*
11 sty 22:23