x^3 -1 zapisać jako iloczyn funkcji liniowej i kwadratowej
basti: pomoże ktoś? mam całkę do rozwiązania... ale chodzi mi tylko o to jak ten mianownik zapisać
jako iloczyn funkcji liniowej i kwadratowej, a potem do postaci kanonicznej

pomoże ktoś?
x
3−1
11 sty 21:44
beti: ze wzoru skr. mnoż.:
x3−1 = (x−1)(x2+x+1)
11 sty 21:45
basti: dziękuje, ale widzę że i tak sobie nie poradzę.
tak wygląda ta całka...
powiedzmy że mianownik sprowadzę do tego
(x−1)(x
2+x+1)
powie ktoś jak to krok po kroku rozwiązać
11 sty 22:02
Krzysiek: na ułamki proste rozbijasz
11 sty 22:05
basti: w sensie że coś takiego
11 sty 22:19
Krzysiek: tak
11 sty 22:20
basti: a co z tym dalej?
11 sty 22:24
Krzysiek: wyliczyłeś/aś już A,B,C ?
11 sty 22:30
basti: nie wiem czy dobrze

A=−1 B=−1 C=1
tak?
11 sty 22:46
beti:
11 sty 22:49
basti: to teraz podstawiam do tego co wyżej i jest takie cos?
i to trzeba policzyć
11 sty 22:54
basti: jeżeli tak to jak policzyć tą pierwszą część? bo druga to będzie ln
będę wdzięczny za pomoc
11 sty 23:06