hm nie wiem jak to rozwiązac??
simon, proszę pomóżcie:-]:
log18(12)
11 sty 21:24
otsu: | | 1 | |
x= |
|  XD masz może odp  |
| | 3 | |
11 sty 21:35
simon, proszę pomóżcie:-]:
niestety nie mam
11 sty 21:37
11 sty 21:38
otsu: no... XD rozumiesz
11 sty 21:39
simon, proszę pomóżcie:-]:
mnie się wydaje, że 13 będzie kiedy to byłby log 12 (18) a tu mam sytuację
odwrotną
11 sty 21:40
simon, proszę pomóżcie:-]:
kurcze nie rozumiem tego ale skoro tak piszecie to tak musi być
11 sty 21:42
11 sty 21:44
otsu: nie jakby tak było to odp wychodzi , bo :
log a(b) = c ⇔ a
c =b
czyli x = 3 ^^
11 sty 21:44
beti: | | 1 | |
o ile dobrze interpretuję przykład, to |
| jest w nim liczbą logarytmowaną (czyli b w def.) |
| | 2 | |
| | 1 | |
a |
| jest podstawą logarytmu (czyli a w def.) |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zatem ( |
| )x = |
| czyli x jest pierw. trzeciego st. czyli jako potęga x= |
| |
| | 8 | | 2 | | 3 | |
11 sty 21:49
otsu: no to już 3 osoby dały taką odp ^^ XDD
11 sty 21:50
otsu: simon − rozumiesz ^^

XD
11 sty 21:50
simon, proszę pomóżcie:-]:
tak bardzo dziękuję
11 sty 22:00
otsu: XDDDD Ależ nie ma za co ^^ *kłania się*
11 sty 22:03
Mila:
z definicji:
3c = 1
11 sty 22:49