Rozwiąż równanie tryg.
otsu: Rozwiąż równanie (trygonometria)
√3 * cosx − sinx =
√2
Proszę o jakiś pomysł, bo nie wiem od czego mam zacząć
11 sty 21:24
Bogdan:
| | sin60o | |
√3 = tg60o = |
| |
| | cos60o | |
| sin60o | |
| *cosx − sinx = √2 / * cos60o |
| cos60o | |
| | 1 | |
sin60ocosx − sinxcos60o = √2 * |
| |
| | 2 | |
sin(60
o − x) = cos45
o
itd.
11 sty 21:29
otsu: DZIĘĘĘĘKI XDDD ^^
Tylko ^^... niestety nie wiem co dalej
11 sty 21:32
Bogdan:
cos45o = sin45o
sin(60o − x) = sin450
a teraz?
11 sty 21:35
otsu: teraz mam porównać kąty znaczy:
60 − x = 45 + 360k

i rozwiązać... czy nie
11 sty 21:38
otsu: odświeżam ^^
11 sty 21:46
Bogdan:
Tak.
60o − x = 45o + k*360o lub 60o − x = 180o − 45o + k*360o
11 sty 21:47
otsu: Jezu, dzięki XDDDD
Uratowałeś mnie ^^ XDDD
11 sty 21:49
Bogdan:
11 sty 21:52