proste równoległe
Palinka: Napisz równanie prostej, do której należy punkt A=(−3;2) oraz równoległej y+4=0.
26 mar 18:52
tim: Funkcja y + 4 = 0 jest stała gdyż y = −4 −−> y = 0x − 4
Aby była równoległa do prostej musi mieć ten sam x czyli 0, i aby przechodziło przez
punkt A mudi być
y = 2
26 mar 18:55
Eta:
prosta y +4=0 to prosta y = −4
czyli równoległa do osi OX
więc prosta równoległa do niej i zawierająca punkt A
y = yA
to y = 2 bo yA=2
odp: y =2 możesz tez zapisac ją tak: y −2=0
26 mar 18:56
tim: Byłem first!
26 mar 19:00
Palinka: a jeśli te same liczby ale prosta prostopadła

?
26 mar 19:07
Eta: to x= x
A ( mam nadzieję ,że ma przechodzić przez punkt A

czyli x = −3 −−−− to równanie tej prostej prostopadłej
do y +4=0 i zawierajacej punkt A( −3,2)
26 mar 19:10
Palinka: a jak to wyjaśnić ze akurat −3

?
26 mar 19:15