w(x): W(x) = 4x4 - x2 -6x - 9. Rozłóż wielomian na czynniki najniższego stopnia, stosując
grupowanie wyrazów i wzory skróconego mnożenia. Może mi to ktoś objaśnić po kolei jak to
rozwiązać ? Z góry dziękuje. !
29 kwi 16:57
ola: ∫←γβα
29 kwi 17:19
Julitka;-): W(x)=4x4-x2-6x-9
W(x)=4x4-(x2+6x+9)
W(x)=4x4-(x+3)2
W(x)=(2x2-x-3)(2x2+x+3)
W(x)=2(x2-x/2-3/2)(2x2+x+3)
teraz za pomocą delty wyliczamy pierwiastki z nawiasów
1) y=x2-x/2 -3/2
Δ= (-1/2)2-4*1*(-3/2)= 25 / 4
√Δ= 5/2 = 2 i 1/2
x1= 1 i 1/2
x2= -1
2) 2x2 +x +3
Δ<0 zatem nie ma pierwiastków, a więc jest to najniższy stopień
Ostatecznie mamy:
W(x)= 2(x-3/2)(x+1)(2x2+x+3)
Mam nadzieję, że nie zrobiłam błędów.
6 maj 15:34