Dziedzina i miejsce zerowe funkcji
Jan: Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe:
x−|x|/x2+x
Dziedzina to R / {0,−1|
miejsce zerowe dla 1 przypadku x−x=0 to 0=0 nie należy do dziedziny
drugi przypadek x+x=0 to x=0 nie nalezy do dziedziny
Dobrze?
11 sty 21:19
Jan: Odświeżam
11 sty 21:24
Jan: Odświeżam
11 sty 21:34
Jolanta:
x−|x|=0 dla każdego x>0
12 sty 00:40
Jan: No jak? przecież wychodzi, że jest brak miejsc zerowych...
12 sty 08:23
Jan: wychodzi, źe x−x=0 to 0=0 i 2 przypadek x+x=0 2x=0 to x=0 czyli brak miejsce zerowych
12 sty 08:23
Jan: Czyż nie mam racji?
12 sty 08:25
Jan: Odświeżam.
12 sty 09:05
AC:
Nie masz racji!
12 sty 09:24
Jan: to jak to zrobić?
12 sty 09:26
AC:
Dziedzinę masz dobrze.
miejsca zerowe to:
x∊(0;∞)
12 sty 09:28
Jan: Ale dlaczego? Wyjaśnij.
12 sty 09:28
AC:
napisz ile wynosi licznik dla:
x=1; x=2; x=3; x=4 ?
12 sty 09:30
Jan: 0
12 sty 09:31
AC:
bo
dla x>0 |x| = x
i
licznik = x − x = 0
12 sty 09:32
Jan: I dlaczego niby od (0;nieskończoności) ?
12 sty 09:33
AC:
przecież dla każdej liczby większej od zera licznik się zeruje.
Jak nie wierzysz to wstaw za x=10000000000000000000000000000000
12 sty 09:35
Jan: a jak weźniemy, że x<0 to wtedy x + x = 0 to x = 0 wychodzi
12 sty 09:36
AC:
Tak!
Ale x=0 nie należy do dziedziny i musimy to rozwiązanie odrzucić
12 sty 09:37
Jan: nom i dalej sobie wziąłem x>0 to dałem x−x=0 to 0=0 mi wyszło
12 sty 09:39
AC:
i to równanie które masz jest spełnione dla każdego x >0 i x=0 ale x=0 odrzucamy z oczywistej
przyczyny
12 sty 09:41
Jan: Aha, rozumiem, okekj/
12 sty 09:42
AC:
OK!
12 sty 09:42