PROSZE O SPRAWDZENIE
JULIA: PROSZĘ O SPRAWDZENIE
22. Z cyfr 2 i 3 tworzymy liczby trzycyfrowe. sporządz graf doświadczenia losowego oraz:
a) wypisz wszystkie zdarzenia elementarne Q
b) oblicz prawdopodobieństwo : zdarzenia A, że utworzona liczba jest parzysta
zdarzenia B , że utworzona liczba jest podzielna
przez 3
zdarzenia C , że utworzona liczba dzieli się przez
2 i dzieli sie przez 3.
23. rzucamy 3 razy kostką mającą kształt czworościanu foremnego, ktorego ściany oznaczono
cyframi od 1 do 4. wynikiem jednego rzutu jest liczba napisana tej ściance na którą upadła
kostka. opisz zbiór wszystkich mozliwych zdarzen elementarnych i sporządź odpowiedni graf.
oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia A , że w każdym rzucie kostką wypadla liczba oczek
większa od numeru rzutu oraz zdarzenia B ze w każdym rzucie kostką wypadła parzysta liczba
oczek.
22. Ω= { (222)(223)(232)(233)(322)(323)(332)(333)
P(A) = 1/2
P(B) = 1/4
P(C) = 1/8
11 sty 21:05
JULIA: 23. czy Ω = 64?
11 sty 21:10
JULIA: P(A) = 27 / 64
P(B) = 42 / 64 ?
11 sty 21:12
JULIA:
11 sty 22:03