oblicz:
lidka: rozwiąż równanie:
a) (0,125)x * (4/√2)3−x=81−x
b) 814x2−23x−76=√2
c) 512x−3/2512x+3=12514x2−9
26 mar 18:50
lidka: pomocy

!
26 mar 19:11
anka222:
26 mar 19:20
lodka:
26 mar 21:33
Eta: Witam!
pomogę Ci w a) bo w b) i c) niezbyt jasno to napisałaś

więc tak
0,125= 1/8 = (
12)
3 = 2
−3
4/
√2 = 2
2*2
−1/2 = 2
−3/2
8=2
3
po podstawieniu wykładniki maja postać równania:
wiesz skąd ? bo przy potedze potęgi wykładniki mnożymy
−3x +
92 −
32x = 3 −3x /*2
9 − 3x = 6
−3x = −3
x = 1 −−− jest rozwiazaniem
26 mar 21:47
Eta:
Czy w b) jest tak:
814x2 −23x−73= √2
26 mar 21:48
Eta:
jeżeli jest tak , to
zapisz 8=2
3 √2 = 2
12
ponieważ podstawy sa takie same zatem wykładniki porównujemy:
czyli :
3(
14x
2 −
23x −
73) =
12
wymnóż to i nastepnie pomnóż równanie przez 4
otrzymasz równanie kwadratowe:
3x
2 −8x − 16=0
wylicz delte i x
1 i x
2
i to bedą rozwiazania tego równania!
jeżeli chodzi o c) −−−− to sory ale nie moge rozszyfrować
i szkoda mojego liczenia!
napisz ewentualnie co jest w wykładnikach?
to Ci wtedy pomogę!
zadanie jest proste , ale musze widzieć kazdy znaczek
zapisany poprawnie, jezeli oczekjesz poprawnej odpowiedzi
26 mar 21:58