logika
zmartwiona: Proszę o pomoc!
Czy to zdanie jest prawdziwe czy jest fałszywe?
[((p∨q)⇒r)⋀r]⇒(p∧q)
11 sty 21:01
markos: prawda
11 sty 21:02
markos: prawda
11 sty 21:03
zmartwiona: na pewno

a takie?
[(p⇒q)⋀(r⇒s)]⇒[(p⋀r)⇒(q⋀s)]
11 sty 21:06
Tragos: dowód niewprost kojarzy Ci się z czymś?
11 sty 21:07
markos: drugie jest błędne regułaTurnera się kłania
11 sty 21:08
zmartwiona: :( nie miałam takiej reguły − jestem w pierwszej klasie liceum
11 sty 21:12
Tragos: spróbuj użyć dowodu niewprost, czyli zakładasz że powyższe zdanie jest fałszywe, czyli jego
wartość logiczna jest równa 0
a kiedy cała implikacja jest fałszywa?
wtedy gdy
poprzednik implikacji ma wartość logiczną 1
a następnik implikacji ma wartość logiczną 0
potem w poprzedniku implikacji masz koniukcje, czyli każdy ze składników ma wartość logiczną 1,
i tak jedziesz dalej, prawdodobnie dojdziesz gdzieś do sprzeczności (czyli błędne początkowe
założenia − wtedy zdanie byłoby prawdziwe)
11 sty 21:16
zmartwiona: [((p∨q)⇒r)⋀r]⇒(p∧q)
założyłam że zdanie jest nieprawdziwe czyli mam 3 możliwości:
− pierwsza − p=1 q=0 i wyszło mi 1⇒0.
− druga − p=0 q=0 i wyszło 1⇒0.
− trzecia − p=0 q=1 i również wyszło 1⇒0
Czy to znaczy, że zdanie w takiej sytuacji jest prawdziwe?
11 sty 21:21
zmartwiona: [(p⇒q)⋀(r⇒s)]⇒[(p⋀r)⇒(q⋀s)]
Tu też założyłam że zdanie nie jest prawdziwe i mi wszędzie 0⇒0
To znaczy że zdanie jest nieprawdziwe?
11 sty 21:27
zmartwiona: Heloł! Dobrze
11 sty 21:41