funkcja wykl
karola: wykres funkcji wykładniczeji własności
Pomóżcie mi proszę w takim zadanku:
Narysuj wykresy funkcji oraz określ ich własności (dziedzinę, zbiór wartości, przedziały,
monotoniczność, miejsca zerowe)
a) f(x)= 2 |x−2| −4
b) f(x)= |(0,5) x+2 − 4|
proszę o pomoc w doprowadzeniu tego do jakiejś prostszej postaci, tzn o pozbycie sie tej
wartości bezwględnej.. reszę dam radę sama
11 sty 20:55
karola: pomocyy
11 sty 21:22
beti: możesz skorzystać z wł. wart. bezwzgl. i rozpisać:
1) dla x≥2:
f(x) = 2
x−2 − 4
2) dla x<2:
| | 1 | |
f(x) = 2−x+2 − 4 = 2−(x−2) − 4 = ( |
| )x−2 − 4 |
| | 2 | |
11 sty 21:27