Pochodne!
Martekkkk: Zadanie bardzo łatwe, po prostu potrzebuję się upewnić czy dobrze robię:
| | 2x2 | |
pochodna tej funkcji: y= |
| |
| | √2 | |
11 sty 20:46
Martekkkk: A nie, sorry w mianowniku jest √x
11 sty 20:46
Jasper: Napisz swoje rozwiązanie i sprawdzimy, czy masz dobrze.
11 sty 20:48
11 sty 20:56
Bogdan:
| | 2x2 | |
y= |
| = 2x2 − (1/2) = 2x3/2 |
| | √x | |
11 sty 20:59
Jasper: zauważ, że pochodna z 2x2=4x.
11 sty 21:00
Jasper: Bogdanie, mogę Cię prosić, żebyś to rozpisał i opisał, dlaczego w taki sposób to liczysz i skąd
to się bierze?
11 sty 21:03
Martekkkk: Właśnie, również bym o to prosiła.
11 sty 21:08
Bogdan:
| | 2x2 | | x2 | |
y = |
| = 2* |
| = ... |
| | √x | | x1/2 | |
11 sty 21:10
Jasper: yhym. Teraz jasne, aczkolwiek jak dla mnie wykraczanie poza schemat to utrudnianie sobie życia.
No, ale Ty możesz sobie na to pozwolić. Ja nie.
11 sty 21:21
Bogdan:
| | am | |
Przecież |
| = am − n to elementarna zależność znana już dzieciom w szkole |
| | an | |
podstawowej, a
√x = x
1/2 to wiedza z pierwszej klasy szkoły średniej.
11 sty 21:25
Jasper: Zgadzam się, jednak jako schemat miałem na myśli stosowanie wzoru na dzielenie pochodnych. A
nie kombinowanie z potęgami.
11 sty 22:05