funkcje wymierne
luk18: Wykres funkcji:
I do tego pytanie, czy mogę to zapisać jako x
2(x−1)>0
11 sty 20:43
luk18: Jest ktoś, kto umie mi pomóc?
11 sty 21:08
Krzysiek: tak zakładając, że x≠1
11 sty 21:10
luk18: rozumiem, dzięki. I zawsze tak można dla funkcji wymiernych?
11 sty 21:11
Krzysiek: po prostu mnożysz obustronnie przez (x−1)2 (to jest dodatnie więc nie zmienia znaku
nierówności)
11 sty 21:13
luk18: Aha... no racja, nie pomyślałem o tym, a jak mam taki przykład:
| x+3 | |
| >0 to też mogę zapisać jako iloczyn? |
| (x−1)(x−3) | |
11 sty 21:15
Krzysiek: tak, tylko najpierw dziedzina
11 sty 21:16
luk18: Tak tak, rozumiem. A jeszcze takie mam pytanie:
Mam rozwiązać równanie z niewiadomą x. Przeprowadzić dyskusję istnienia rozwiązań i ich liczby
w zależności od wartości parametru a.
| x−2a | | 2x2−13a2 | |
| =3− |
| . I czy tutaj da radę najpierw określić dziedzinę? Czy |
| x+3a | | x2−9a2 | |
mam uprosić?
11 sty 21:26
luk18: Nie określałem dziedziny tylko uprościłem i doszedłem do postaci 20a2−5ax=0
Co teraz mam zrobić?
11 sty 21:27
Krzysiek: czyli x=4a i należy do dziedziny
11 sty 21:31
luk18: a ale to automatycznie skreśla a=0, i nie wiedziałem, czy mogę tak zrobić...?
11 sty 21:33
luk18: jeśli a=0 to wychodzi tożsamości 1=1
11 sty 21:38
Krzysiek: no tak czyli wtedy dla każdego x jest spełnione równanie (oprócz x=0)
11 sty 21:48
luk18: Kurde... nie rozumiem za bardzo... mógłbyś to jakoś wytłumaczyć? te dyskusję istnienia w
zależności od a?
11 sty 22:26
Krzysiek: no jak wstawisz za a=0 do równania to otrzymujesz:
czyli 1=3−2=1
więc tożsamość czyli niezależnie co wstawisz za x ta równość zajdzie, jednak za x nie możesz
wstawić zero
a dla a≠0
wyliczyłeś, że x=4a
11 sty 22:29
luk18: I to wszystko? Moim rozwiązaniem jest x=4a?
11 sty 22:32