f
julita: oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym . błagam o pomoc
an = √n2 + 2n+1
11 sty 20:31
Krzysiek: granica przy n→∞ to +∞
11 sty 20:34
julita: a jesli mam taki przykład: an = √n2 + 2n+1 + √n2 +n i po skorzystniu z wzoru skróconego
mnozenia wyjdzie mi :
(n + 1) kreska dzielenia a pod kreską : √n2 + 2n +1+ √n2 + n
toco dalej?
11 sty 20:45
Krzysiek: an =√n2 +2n+1 + czy minus tam jest?
jeżeli plus to granica to +∞
jeżeli minus to dzielisz licznik i mianownik przez n
11 sty 20:51
julita: dzięki wielkie
11 sty 21:26