mam ogromną prośbę
pomoże ktoś w rozwiązaniu kilku zadań z wielomianów?
egzamin
tuż tuż a ja nic nie kumam
Błagam
1 x3 − 3x2 +4x−12=0
| x−1 | x−3 | |||
2 | = | |||
| x+5 | x−1 |
| 5 | ||
3 | −9=2x | |
| x |
| 2 | 3 | ||
− | |||
| x2−x | x2+x |
| x−3 | x+4 | ||
− | |||
| 2x−2 | 2x+2 |
| 3 | 2 | ||
/ | |||
| x−1 | x |
| 4x3−8x2 | 4x+8 | ||
* | |||
| 16x2−64 | x2 |
| 5 | ||
3. | −9=2x D=R\{0} | |
| x |
Ktoś pomoże..
rozwiązaniem jest x=3. Skąd Ci się wzięły te "iksy" jak tam jest dodawanie?
życie mi ratujesz
| 2 | 3 | ||
− | =? | ||
| x2−x | x2+x |
| 2 | 3 | 2(x2+x)−3(x2−x) | |||
− | = | = | |||
| x2−x | x2+x | (x2−x)(x2+x) |
| 2x2+2x−3x2+3x | −x2+5x | x(−x+5) | −x+5 | ||||
= | = | = | CHYBA | ||||
| x4−x2 | x4−x2 | x2(x2−x) | x3−x2 |
teraz musze sie modlic zeby ktos sie zlitowal i zrobil 3
jesli to ci pomoze to w 1) trzeba do wspolnego mianownika
(podobnie jak w tym poprzednim przykladzie, ktory ci zrobilem), 2) mnozysz przez odwrotnosc i
potem jedziesz na krzyz
, 3) raczej tez na krzyz i cos tam sie potem wykombinuje, nie wiem,
musialbym rozwiazywac
jestem z matematyka na bakier takze wiesz
to co mi
piszesz nic mi nie mowi
z samych wielomianów . nie mam czasu siasc nad ta matma bo jeszcze 7 innych
egzaminow mam