kombinatoryka
Monika: Wśród 10 uczennic są bliźniaczki. Na ile sposobów można ustawić w szeregu dziewczynki w ten
sposób, aby bliźniaczki stały obok siebie?
11 sty 20:16
Mila: 2!∧9!
11 sty 22:43
sztucznawinyla: = 10 miejsc ,
jednak bliźniaczki mają być obok siebie więc:
( odejmujesz jedno i bierzesz że bliźniaczki to jakby jedno ostawienie)
i teraz tak :
2sp 8sp 7sp 6sp 5sp 4sp 3sp 2sp 1sp = 2sp. z uwagi na to że dziewczyny mogą stać na dwa
sposoby albo AB albo BA , no i potem odejmujesz je od grupy 10 osobej czyli 10−2 = 8 sp ,
czyli potem odejmujesz od 8 − 1 = 7 dlatego że ta jedna dziewczyna z pośród tych 8 zajmuje 1
miejsce itd.
co daje
2! * 8! a nie 9 tak jak w poprzedniej odp.
12 sty 00:33
Eta:
AB x x x x x x x x
x AB x x x x x x x
x x AB x x x x x x AB i BA na 2! sposobów
x x x AB x x x x x i mamy: 2!*9*8! = 2!*9!
x x x x AB x x x x
x x x x x AB x x x
x x x x x x AB x x
x x x x x x x AB x
x x x x x x x x AB
Poprawna odp: 2!*9!
12 sty 00:57
Eta:
I co Ty na to?
sztucznawinyla
12 sty 01:01
Gustlik: Eta, robisz zadania dokładnie tymi samymi sposobami, co ja, chciałem teraz właśnie tak
rozwiązać, z tymi "x"−ami. Pozdrawiam
12 sty 02:01