mały problem z log
Alessandra: | | xy | |
log2 |
| =log2x * log2y kto podpowie mi jak to obliczyc? |
| | 2 | |
11 sty 20:14
Alessandra: ?
11 sty 20:49
kachamacha: masz wyznaczyc x? y?
11 sty 20:51
Alessandra: taaak
11 sty 20:53
Alessandra: muszę to obliczyc bo to bedą wspólrzedne punktów mojej funkcji
jak to oblicze to dalej dam rade
11 sty 20:54
kachamacha: log2(xy)−log22=log2x*log2y
log2x+log2y−1=log2x*log2y
11 sty 20:54
kachamacha: a jaka jest dokładna treść zadania?
11 sty 20:55
Alessandra: no własnie to samo mi wyszło.... ale co dalej? jakiś pomysł?
11 sty 20:55
ZKS:
log2x * log2y − log2x − log2y + 1 = 0
log2x(log2y − 1) − log2y + 1 = 0
(log2y − 1)(log2x − 1) = 0
y = 2 ∨ x = 2
11 sty 20:55
Alessandra: w prostokatnym układzie współrzednych zaznaczyc zbiór punktów płaszczyzny , których współrzędne
x i y spełniają warunek<równanie z log>
11 sty 20:56
Alessandra: mrr.... tak to widzisz?
11 sty 20:57
kachamacha: log2y−log2x*log2y=1−log2x
log2y(1−log2x)=1−log2x
przy odpowiednim założeniu
dzielimy przez 1−log2x i
log2y=1
y=2
11 sty 20:58
Alessandra: super... dzięki wielkie za pomoc
11 sty 21:04
ZKS:
A czemu kachamacha tylko y = 2 a nie x = 2 ∨ y = 2?
Będą to dwie proste dla x , y > 0 x = 2 ∨ y = 2.
11 sty 21:08